Gepubliceerd op 12 januari 2021

Gentleman van de week : Liam Neeson

Delen op

Liam Neeson is een bekende Iers-Brits-Amerikaanse acteur. Hij werd geboren op 7 juni 1952 in Ballymena, Noord-Ierland.

Na het middelbaar ging hij naar de Queen’s University in Belfast waar hij fysica en informatica studeerde. Hij begon al snel met acteerlessen te volgen en trad in 1976 toe tot het Lyric Theatre in Belfast en in 1978 tot het Abbey Theatre in Dublin.

In 1993 draaide hij het meesterwerk ‘Schindler’s List’, waarin hij zelf Oscar Schindler speelt. Deze film van Steven Spielberg zette hem internationaal op de kaart en bezorgde hem steeds meer uitzonderlijke rollen.

In 2003 wordt hij gecast voor Love Actually. Samen met Hugh Grant, Keira Knightley, Colin Firth, Emma Thompson en vele andere bekende namen maakte hij van deze zoete romantische komedie één van de meest bekeken kerstfilms aller tijden.

In 2008 kruipt hij in de huid van Bryan Mills in Taken. Daarna zien we hem in meer en meer actiefilms, waaronder de verfilming van de serie The A-Team (1983-1987) uit 2019, Unknown uit 2011 en Non-Stop uit 2014.

Taken 2 en Taken 3 komen respectievelijk uit in 2012 en 2015. De saga groeide uit tot een must-see thriller.

In 2018 draait hij The Passenger naast Vera Farmiga.

In 2019 speelt hij in Sang Froid, een ijzige thriller.

Gedurende zijn hele carrière leende Liam Neeson ook zijn stem aan verschillende tv-programma’s zoals The Simpsons, maar ook aan de Narnia– en Star Wars-saga’s.

Hij werkte samen met grote regisseurs zoals George Lucas, Christopher Nolan, Steven Spielberg, Woody Allen, Ridley Scott, Luc Besson en Martin Scorsese.

Liam Neeson is weduwnaar en vader van twee zonen, Michael Richard en Daniel Jack. Hij blijft één van de meest iconische acteurs van de hedendaagse Amerikaanse cinema.

Ontdek HIER alles over Blake Lively, onze Lady van vorige week.