Gepubliceerd op 11 januari 2021

MANON DE ROEY : Een Belgische in de Solheim Cup?

Delen op

Manon De Roey klopt aan de deur bijTeam Europe voor de Solheim Cup. Als de 28-jarige Antwerpse volgend jaar haar prestaties van 2020 op de Ladies European Tour bevestigt, wenkt een selectie. 

Hebben we volgend jaar een Belgische in de volgende Solheim Cup, waar de beste 12 Europese dames het opnemen tegen de beste 12 uit de USA? Het lijkt er in elk geval op dat de 28-jarige Manon De Roey, afkomstig van Rinkven, de uitdaging kan waarmaken waarin tot dusver enkel Florence Descampe is geslaagd (jaren 90, red.).

Manon De Roey, in 2018 en 2019 drie keer winnaar op de LET Access Series (equivalent van de Europese 2e klasse), heeft er in elk geval een supersterk seizoen 2020 opzitten. Bij het afronden van dit artikel bezette ze trouwens de 3e plaats in de Europese Order of Merit.Toen dienden nog enkel de toernooien in Saoedi-Arabië en Andalousië afgewerkt. Maar welke uitslagen er eind november ook uit de bus kwamen: De Roey mocht toen al beschouwd worden als de revelatie van het jaar. Zij nishte vier keer in de top-10 en werd tweede in de NSW Open in Australië, waar ze tot de laatste holes strijd leverde voor haar 1e titel op de Ladies European Tour. ‘Daar had ik moeten winnen, maar tijdens de slotronde op het parcours van Dubbo maakte ik door de grote druk enkele foutjes…’

Bescheiden start

Na een bescheiden profdebuut in 2015, toen De Roey na haar opleiding aan de Topsportschool van Hasselt en haar studies psychologie aan de Amerikaanse universiteit in New Mexico mentaal kwetsbaar leek, keerde het zelfvertrouwen goed een jaar geleden helemaal terug.‘De combinatie van mijn coaches Michel Vanmeerbeek-Jérôme Theunis was op elk vlak een schot in de roos. Michel leerde me om vrijer en intuïtiever te spelen, en dat voelde goed aan. Jérôme is dan weer excellent voor het korte spel en het putten. Ook Diederik Van Doorselaer, de fysiekcoach in Rinkven, heeft me hard geholpen met mijn fysieke conditie’, zegt ze. En ook al is dit al lang geleden: haar albatros (een 2 op een par 5) tijdens de Czech Open vat in zijn eentje die extra kracht en vrijheid samen, want een drive en een ijzer 7 volstonden voor die stunt.

De goedlachse en duidelijk gelukkige Manon De Roey, die zich ook al toonde in de jeugdploegen van hockeyclub Antwerp, heeft aan kracht en afstand gewonnen, waardoor ze nu kan wedijveren met de Europese (en misschien wel wereld-)top. ‘Ik wil evenwel eerst op de Europese Tour bevestigen vooraleer mijn kans te wagen op de Amerikaanse LPGA Tour. Er is nog een wereld van verschil’, stelt ze met het hoofd stevig op de schouders. Manon speelde tot dusver trouwens nog maar één major.Tijdens die British Ladies Open in de stormwind over Royal Troon miste ze na een catastrofale star t de cut met amper één slag. Haar 2e ronde, een briljante 71, was toen de op één na beste op dag 2.

In afwachting en mede door het rankingsysteem voor de Solheim Cup mag Manon dus hardop dromen van een plekje in Team Europe via de Ladies European Tour. Dat wordt moeilijker via de Rolex World Ranking waar ze momenteel nog rond plaats 200 hangt, maar dat is dan wel weer goed genoeg om aan de komende Olympische Spelen deel te nemen. Met natuurlijk de hoop dat die, net zoals de Solheim Cup, in 2021 kunnen doorgaan.

Verschenen in Play Golf 281.