Geüpdatet op 20 november 2020

Marion Bartoli : Commentaar geven als nieuwe job

Delen op

Love or hate her; maar Marion Bartoli heeft er weinig problemen mee om in de spotlights te blijven. Of het nu met een poging tot comeback is, haar gezondheidsproblemen of als interviewster op Roland Garros, vaak heeft de Franse Wimbledon-winnares weinig nodig om de aandacht naar zich toe te zuigen. Bovendien is ze niet op haarmondje gevallen.

Trop is te veel!
Marion Bartoli blijft de auteur van het vreemdste en meest abrupte einde van een sportcarrière ooit. Stoppen op een hoogtepunt heet zoiets. Op 6 juli kende de Française met het dubbelhandige tennisspel haar meest memorabel wapenfeit door op Wimbledon haar enige grandslamtitel te winnen. 38 dagen later verraste ze vriend en vijand door na een tweede ronde op het tornooi van Cincinnati haar pensioen aan te kondigen. Bartoli was nog maar 29 jaar. “Ik heb het gevoel dat mijn moment gekomen is”, liet ze optekenen. “Ik kan niet meer, mijn lichaam kan het niet meer aan.” Dat lichaam was heel haar carrière lang een onderwerp van kritiek en commentaar. Een zekere molligheid was haar niet vreemd maar dat weerhield haar er niet van om nummer zeven van de wereld te worden, twee keer de finale van Wimbledon te bereiken en acht titels te winnen. Haar ongewone speelstijl en haar nog onorthodoxere trainingsmethodes bleven menig tennisfan zelfs na haar loopbaan nog bij.

Een vergiftigd geschenk
Dat pensioenleven liep niet altijd van een leien dakje. Bartoli werd zo voor aanvang van het ‘Legends’-tornooi op Wimbledon 2016 uit competitie gehaald door de organisatie die bezorgd was om haar schrikwekkend gewichtsverlies. Zelf hield ze lang vol dat ze slachtoffer was van een onbekende bacterie die haar uiteindelijk in een gespecialiseerde kliniek in Italië deed belanden waar ze langzaam herstelde en terug aansterkte. Ze liep dat jaar zelfs nog de marathon van New York voor het goede doel. In haar vorig jaar verschenen biografie gaf Bartoli echter toe dat haar magerzucht het gevolg was van een toxische relatie met een narcistisch vriendje.

Geen rancune…
Waar de flamboyante Française eerder probeerde een eigen juwelenlijn, een kledinglijn voor Fila en haar eigen sneakers op de markt te zetten, lijkt haar hart toch vooral bij het geven van commentaar te liggen. Ze werd snel opgepikt door Eurosport en mocht tijdens Roland Garros de interviews op de baan afnemen. Ook op Wimbledon kon ze als ervaringsdeskundige haar ding doen op de BBC. Dat deed ze zelfs aan de zijde van John Inverdale, de man die tijdens haar finale in 2013 voor een schandaal zorgde door te stellen dat “Bartoli nooit een schoonheid ging worden’. Ronduit seksistisch en het leverde de BBC 700 klachten op. De ondertussen 35-jarige tennisster kon het achteraf relativeren, wetende dat zijzelf ook niet op haar mondje is gevallen. Ondanks een zeer korte poging tot een comeback eind 2017 lijkt Bartoli haar plaats nu eindelijk gevonden te hebben. Dat is zelfs in België, aan de zijde van de voetballer Yahya Boumediene. Gedurende zeven maanden trainde ze zelfs Jelena Ostapenko maar uiteindelijk zal ze tijdens de grandslamtornooien hoogstwaarschijnlijk toch weer achter de micro te vinden zijn. Commentaar gevend en turend naar de spotlights.

Verschenen in Play Tennis nr 274.