Geüpdatet op 16 november 2020

Did you know? Golf editie

Delen op

Golf is een sport van cijfers, titels en vaak unieke verhalen. Daarom deze ludieke test van uw anekdotische golfkennis.

Zwartwit
In 1960 trok de Zuid-Afrikaanse topgolfer Gary Player een witte en een zwarte sok aan tijdens de British Open op St Andrews. Het was zijn manier om te protesteren tegen Apartheid.

Tarzankreet
Johnny Weismüller, met 12 Tarzanfilms de enige échte Tarzan, baseerde zijn beroemde tarzankreet op zijn jodelende Duitse buren. Deze kreet redde de acteur niet alleen in zijn films uit heikele situaties, maar ook toen hij in Cuba golfde tijdens de Revolutie. Toen Weismüller zich plots omsingeld zag door een groep rebellen, zag hij geen andere uitweg dan uit te pakken met zijn beroemde Tarzankreet. Dat hielp, want de soldaten herkenden hem en voelden zich vereerd om hem naar een veiliger plek te escorteren.

Zwarte golfballen
Play Golf belichtte al vaker de golfpassie van de Amerikaanse presidenten. De meest fanatieke was wellicht Woodrow Wilson (ambttermijn: 1913-1921), want die golfde zelfs in de winter. Als het sneeuwde, maakte hij gebruik van zwarte golfballen.

De eerste keer
Tiger Woods was 19 toen hij, nu exact 25 jaar geleden, voor het eerst een linksbaan bespeelde. Dat gebeurde op Carnoustie. De week daarna volgde zijn eerste kennismaking met de Old Course van St. Andrews.

Koordsluiting
Voor 1900 bestond de golftas nog niet. De caddies hielden de clubs bij elkaar met een stuk touw.

Eerst de par 3’s
De Engelse toparchitect Harry Shapland Colt begon bij het uittekenen van een golfbaan heel vaak met de par 3’s en puzzelde de andere holes errond.

Snead op LPGA Tour
De legendarische Sam Snead is de enige mannelijke golfer met een titel op de LPGA Tour. In 1962 won de Amerikaan de Royal Poinciana Plaza Invitational. Dat toernooi werd gespeeld in Palm Beach (Florida) op een par-3 baan.

Zaharias op PGA Tour
De beroemde Babe Zaharias, mogelijk de beste golfspeelster ooit, is de enige vrouw die de cut haalde in een toernooi op de PGA Tour. Zij deed dat in 1945 tijdens de L.A. Open.

Eenhandig
Alan Shepard, een van de leden tijdens de Apollo-14 missie, blijft tot nader order de enige mens die een golfbal op de maan heeft geslagen. De Amerikaan deed dat met een ijzer 6 en sloeg de bal met één hand, want door zijn stugge ruimtepak kon Shepard geen traditionele swing maken.

Oeps: te dicht!
Toen Greg Norman tijdens een vlucht boven Naples (Florida) een gigantische alligator waarnam, daalde hij met zijn privé heli om het dier van dichterbij te bekijken. De Australiër – een ervaren helikopterpiloot – misrekende zich daar bij. Hij kwam zo kort dat de kanjer van wel 4,5m lang en een halve ton zwaar zich bedreigd voelde, opsprong en zijn enorme kaken in het landingsgestel klapte. De alligator liet pas los toen de uit evenwicht gebrachte heli hard begon te slingeren.

In contract
De beroemde Amerikaanse acteur Samuel L. Jackson is zo’n grote golffan dat hij in elke van zijn contracten een clausule laat opnemen. Daarin staat dat de 71-jarige Amerikaan tijdens de opnames twee keer per week vrij moet krijgen om te golfen.

Verschenen in Play Golf nr 280