Geüpdatet op 7 oktober 2020

Bryson DeChambeau Het hoofd en… de spieren!

Delen op

Bryson DeChambeau, alias ‘The Scientist’, profiteerde van de lockdown om 20 kg spiermassa bij te kweken. Is deze Amerikaan bezig om de golfsport naar een nieuwe dimensie te brengen, zoals Tiger Woods 20 jaar geleden? Dit valt niet uit te sluiten, want momenteel bevestigen de resultaten zijn gelijk.

‘Mijn ontbijt bestaat doorgaans uit vier eieren en vijf sneden spek met toast en twee glazen proteïnedrank’, verklapte Bryson DeChambeau bij zijn terugkeer op de Tour in het begin van de zomer. Hij oogde inderdaad helemaal anders met 25 kg extra, waarvan 20 kg spieren. Die kweekte hij voornamelijk in de gym. ‘Overdag eet ik vaak een energiereep, een broodje met pindakaas en jam, met verder twee proteïnesapjes op de golfbaan – één elke 6 holes – en nog een drankje op het einde. Bij mijn terugkeer in het hotel kies ik voor een steak met aardappelen en nog twee proteïnedrankjes. Door die extra kilo’s heb ik nu eenmaal meer brandstof nodig’, aldus DeChambeau, nu 110kg zwaar voor 1m85. Hij schat zijn dagelijkse calorie-inname tussen 3000 en 3500.

Dankzij die indrukwekkende fysieke metamorfose, die hem behalve meer power ook meer swingsnelheid bezorgde, slaat hij zijn drives nu 25 yards verder. Daardoor hij is nu de beste in dat onderdeel met een gemiddelde van ruim 325 yards (295m). Langer dus dan de notoire longhitter Dustin Johnson.

25m verschil, zoals Woods in 1997
Door de bal steeds verder te slaan – bij momenten tot 360, zelfs 380 yards – maakt DeChambeau sommige uitdagingen kinderlijk eenvoudig. In de meeste omstandigheden volstaan voor hem inderdaad een drive en een wedge, gevolgd door één of twee putts, om een hole te overmeesteren. Hij slaat de bal gemiddeld 25m verder dan het algemeen gemiddelde op de PGA Tour (296,4 yards), zoals ook Tiger Woods dit deed bij zijn debuut in 1997. Toch mogen we niet vergeten dat dit ‘maar’ een statistiek is. Zo sloeg Hank Kuehne in 2003 de bal liefst 32,3m verder dan de concurrentie. Dat blijft het grootste verschil ooit, met in de marge de vaststelling dat Kuehne de golfgeschiedenis nooit heeft herschreven.

Verschenen in Play Golf 280.