Geüpdatet op 5 oktober 2020

5 Nederlandstalige (vergeten) boeken die perfect zijn voor de herfst

Delen op
Woman place her arms on her lap and open book to read

In tijdens van Netflix en talloze andere streamingsdiensten, vergeten we soms hoe belangrijk het is om af en toe tot rust te komen met een boek. Velen onder ons zullen grijpen naar de Engelse of misschien zelfs Franse klassiekers. Toch zijn er ook in onze taal ontzettend veel boeken verschenen die je bij de keel grijpen. Wij geven je vijf klassiekers die je kan lezen bij de openhaard.

Burning fireplace.

WIL
Het derde boek uit de ‘’W” trilogie is een absolute aanrader voor zij die houden van mooi geconstrueerde zinnen in een verhaal dat de twee kanten van de oorlog toont. Jeroen Olyslaegers viel dan ook in de prijzen met dit boek over hoe tot op heden de genocide op de Joden invloed heeft op hoe we vandaag naar België kijken.

Daens
Louis Paul Boon was waarschijnlijk, samen met Claus, de meest talentvolle naoorlogse schrijver van de Lage Landen. Met Mijn Kleine Oorlog en de Kapellekesbaan schreef hij al twee boeken die in het collectief gegrift staan. Maar het was dankzij de verfilming van Stijn Coninx is Louis Paul Boon onsterfelijk is geworden.

Het Goddelijk Monster
België en meer specifiek Vlaanderen staat bekend om literatuur dat vooral draait rond familiedrama’s. Tom Lanoye speelt op dat idee en geeft er een iets wat sarcastische en lugubere versie van. Naast een uiteenvallende familie, vult het verhaal zich met de tranen van het post Dutroux tijdperk.

De Verwondering
Dit is waarschijnlijk het beste Nederlandstalige boek geschreven na de Tweede Wereldoorlog. Met de Verwondering werd er een verhaal gecreëerd dat enerzijds complex lijkt, maar aan het einde alle puzzelstukjes min of meer in elkaar vallen. Een tip, lees het boek in één ruk door, want je moet in een bepaalde drive zijn. Na honderden pagina’s in de ban te zijn geweest zal je eindigen met een persoonlijke verwondering.

Duivelskermis
Als je van literatuur houdt, maar een duidelijk gebrek aan tijd om een boek uit te lezen, dan is deze kleine kanjer echt iets voor jou. In Duivelskermis wordt het verhaal verteld over een parkinsonpatiënt die door zijn medicatie begint te hallucineren over zijn vroegere vriendin. Dit is een waar pareltje van Krol die maar een paar uur in beslag neemt om volledig te lezen.

Laat de tv eens een avondje uit en geniet op een andere manier van de herfstdagen.