Geüpdatet op 11 september 2019

Het wijnland in het oosten: Slovenië

Delen op

Bij wijn en vakantie zullen we niet snel aan het voormalige Oostblok denken. Toch heeft deze regio zich zeer sterk ontwikkeld, mede dankzij de steun van de Europese Unie. We moeten al geen schrik hebben voor een Polexit of Slovexit, want de steeds meer jongeren kunnen er studeren en ook op toeristisch vlak zien we een grote booming. Het land dat waarschijnlijk het meest beïnvloedt werd door West-Europa, zonder zijn eigen cultuur te verloochenen is Slovenië.

Zowel de omliggende landen als onze buurlanden zien Slovenië steeds meer als het wijnland bij uitstek in het oosten van Europa. De traditionele wijnlanden beschouwen de Slovenen dan ook als grote concurrenten. Op verschillende locaties kun je de oogst meemaken, samen met de lokale bevolking en dit van oost tot west. Slovenië telt 14 wijndistricten en 3 grote wijnregio’s met elk hun specifieke kenmerken.

Nu het stillaan weer de tijd is van vallende blaadjes en koude regendruppels, kan je nog een uitstapje plannen naar Slovenië, want geen moment is beter om een wijnproeverij te bezoeken. Neem een kijkje in de vallei Vipava. Bij de verschillende lokale wijnboerderijen zie je hoe de druif verwerkt wordt tot een heerlijk flesje.

Wijn is nooit veraf in dit land, ook niet in het stadje Jeruzalem, waar de wijn opnieuw goddelijk is. Daarnaast is het de perfecte locatie om te overnachten. Je kan kiezen uit tal van hotels, appartementen of villa’s. Een ander adres is boerderij Püklavec. Hier verblijf je in comfortabele kamers, maar er is ook gratis parkeergelegenheid voor campers. Het is een heerlijke plek voor fijnproevers dankzij de wijn, verse producten én speciale huisrecepten. Op aanvraag met muzikale begeleiding!

Bij een glaasje wijn hoort natuurlijk ook een lekker hapje. Het Old Vine festival in Maribor is hiervoor de uitgelezen kans. Naast de vele wijnen die je kan proeven zijn er tal van authentieke Sloveense gerechten aanwezig op het festival. Zo wordt de stad van 13 tot 22 september het culinaire walhalla van het land.

Tenslotte kan je in Vinska Vas (Wine Village) ervaar je de magie van slapen in echte wijnvaten. Ideaal om als koppel eens op een andere manier romantisch te overnachten. Ontbijt, avondeten, toegang tot de thermen en sauna… alles is mogelijk. Tot het einde van oktober kun je hier terecht om te genieten van de herfstkleuren.

Doe eens gek en ontdek een nieuw stukje van Europa.

Door Stef Lyskawa