Geüpdatet op 11 september 2019

Gentleman van de week: Prins Harry

Delen op

Lange tijd was hij de meest begeerlijke vrijgezel van het Verenigd Koninkrijk, maar ook dit potje heeft zijn dekseltje gevonden. De hertog van Sussex lijkt ontsnapt uit een Disneyfilm en staat bekend om zijn charmante en guitige zelf. Daarnaast is de prins van Wales zesde in de lijn voor de Britse troon.

Henry Charles Albert David, beter bekend als prins Harry werd geboren in het St. Mary’s Hospital in Paddington, Londen, op 15 september 1984. Hij is de jongste zoon van de overleden prinses Diana en prins Charles.

Diana stond bekend om haar interesses in andere culturen en verschillende socio-economische situaties. Om ervoor te zorgen dat haar kinderen niet wereldvreemd zouden worden en de wereld zagen zoals zij dat deed, nam ze Harry en William mee naar verschillende ”gewone” plaatsen. Als een relatief normaal gezin bezochten ze Disney World en McDonalds. Ook vergezelden de jonge prinsjes hun moeder bij humanitair werk in Aidsklinieken en daklozenopvangcentra ’s.

Na de scheiding van Charles en Diana, overleed Harry’s moeder toen hij amper 12 jaar was na een wilde achtervolging door de paparazzi in Parijs.

Zoals het van leden van de konijklijke familie verwacht wordt, liep Harry school in privéscholen. . Hij ging naar de Ludgrove School in Berkshire. Na het behalen van het toelatingsexamen werd hij in 1998 toegelaten tot het Eton College waar hij aardrijkskunde, kunst en kunstgeschiedenis studeerde. Hoewel Eton een zeer prestigieuze school is, is het geen evidente keuze geweest, want normaal gezien gaan kinderen van prinsen en prinsessen naar Gordonstoun.

Na zijn studies richtte Harry zich net zoals zijn moeder op humanitaire organisaties. Hij bracht zijn tijd door in Australië, Argentinië en Afrika. Hij ontfermde zich over weeskinderen en produceerde de documentaire “The Forgotten Kingdom”.over de Aidsproblematiek.

Daarnaast is hij een echte sportfanaat. Hij is zeer gedreven in polo, skiën, motorcross en kijkt graag naar voetbal en rugbywedstrijden.

Net als in België, moeten leden van de koninklijke familie een verplichte legerdienst doen. In 2015 begon Harry ls officier bij de Royal Military Academy Sandhurst. Hij werd in dienst gesteld als cornet (dat wil zeggen, tweede luitenant) bij de Blues and Royals.

Nu zijn taak in het leger erop zit, brengt hij voornamelijk officiële staatsbezoeken die de koningin op haar leeftijd niet meer kan doen. Zo bezocht hij Lesotho, de Verenigde Staten, Marokko, Nederland en vele andere.

Harry kiest ervoor om het werk van zijn mama verder te zetten door zich in het bijzonder te richten op Aidsslachtoffers. Op een internationaal Aidsconferentie in Durban, Zuid-Afrika op Wereld Aidsdag hielpen Harry en Rihanna hiv-testen te verbeteren door het zelf te doen.

Harry’s wilde haren vielen in 2016 letterlijk en figuurlijk uit en na vele speculaties kondigde het koningshuis aan dat hij een relatie had met de Amerikaanse actrice Megan Markle, bekend van de serie ‘’Suits’’. Een jaar later maakten ze hun eerste publieke optreden tijdens een officiële koninklijke verloving.

In 2018 stapten de twee in het huwelijksbootje in de in St George’s Chapel in Windsor Castle.

Om het helemaal officieel te maken gaf koningin Elizabeth II haar de titels van Duke of Sussex, Earl of Dumbarton en Baron Kilkeel.

Datzelfde jaar werd Harry tevens genoemd als ‘’een van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld’’ door Time Magazine.

De hertog en hertogin woonden in Nottingham Cottage, Londen, in de wijk Kensington Palace. Het echtpaar verhuisde vervolgens naar Frogmore Cottage in Windsor Castle Park.

Dit jaar mocht het koppel hun eerste kindje verwelkomen. Archie Harrison Mountbatten-Windsor zal de zevende in lijn voor de troon zijn.

Het lijkt buiten kijf te staan dat Harry zijn groot hart en charmes geërfd heeft van zijn moeder.

Door Stef Lyskawa