Geüpdatet op 27 mei 2020

8 Tempels van kennis

Delen op

Vorige legislatuur werd nog besloten dat een gemeente niet verplicht was om een bibliotheek uit te baten. Terwijl dit het instituut om volledig kennis te vergaren. In het verleden werd er dan ook veel aandacht besteed aan de architectuur. Want kennis is macht.

Klementinum Praag (Tsjechië)
De barokke bibliotheek van het voormalige jezuïetencollege, versierd met fresco’s rond het thema van wetenschaps- en kunsthuizen, naast 20.000 boeken en een verzameling oude kaarten.

Binhai Library Tien-Tsin (China)
Op twee uur vliegen van Peking vind je dit prachtige futuristisch gebouw dat ontworpen is door het Nederlandse architectenbureau MVRDV. Om toch trouw te blijven aan de Chinese cultuur werd er op zoek gegaan naar de perfecte representatie om in de bibliotheek te verwerken. Hiervoor kwamen ze uit bij de Iris.

Trinity College Dublin (Ierland)
De grootmeesters van de Ierse literatuur Jonathan Swift, Oscar Wilde en Samuel Beckett studeerden in deze bibliotheek tussen 1712 en 1732. Daarnaast werden er veel scenens van de Harry Potter-sage werden opgenomen in deze 65-meter lange kamer.

Bibliotheca Alexandrina Alexandria (Egypte)
Dit is waarschijnlijk de belangrijkste bibliotheek in de wereldgeschiedenis. Helaas is deze een aantal keer verwoest geweest. Het nieuwe gebouw heeft nu een enorme capaciteit die plaats biedt aan 3000 lezers.

Haeinsa-tempel Mount Gaya (Zuid-Korea)
Van alle bibliotheken waarschijnlijk de meest authentieke in dit lijstje. Hier wordt de Tripitaka Koreana bewaard, de oudste boeddhistische canon die in de dertiende eeuw is gegraveerd op 81.258 tabletten van berk en zilvermagnolia.

Beyazit Public Library Istanbul (Turkije)
Om er zeker van te zijn dat de gevoelige documenten geen schade zouden ondervinden werd een Turks architectenbureau onder de arm genomen die een glazenconstructie moest ontwikkelen om de meest kwetsbare manuscripten te bewaren.

Oval Room Paris (Frankrijk)
Het glas in lood 18 meter hoog wordt ondersteund door bogen en 16 dubbele Ionische kolommen. Boven de rozetten, die dienst doen als ventilatieopeningen, kan men de naam lezen van een stad die beroemd is om zijn bibliotheek.

The Black Diamond Copenhagen (Denemarken)
De zwarte diamant is de uitbreiding van de zee van de oude koninklijke bibliotheek. De centrale doorgang zorgt ervoor dat de stad op een metaforische manier wordt verbonden met de haven.

Door Stef Lyskawa