Geüpdatet op 1 september 2019

Ontdek de geschiedenis van de mooiste Grote Markt ter wereld

Delen op

België onderscheidt zich van zijn buurlanden door zijn authentieke en soms bizarre architectuur. Een kenmerk van ons land dat we al dragen sinds de middeleeuwen. Een van de paradepaardjes van de hoofdstad is dan ook de grote markt die zowel in het binnen- als buitenland wordt beschouwd als één van, zo niet, de mooiste van de wereld. Dit was Unesco niet ontgaan en nam hem 20 jaar geleden op in de werelderfgoedlijst. Naar aanleiding van deze verjaardag kan je in het museum van Brussel een wonderbaarlijk tentoonstelling zien die de geschiedenis van deze historische plaats verteld.

Het voormalige koningshuis veranderde in 1887 in ‘’het museum van de stad Brussel’’. Dit instituut had als doel om de bevolking te onderwijzen in de geschiedenis van hun stad. Zo zouden de Brusselaars hun stad opnieuw kunnen leren waarderen.

De huidige expo is georganiseerd rond het standbeeld van de aartsengel Michael die de rode draad vormt rond alle thema’s in het museum, zoals de geschiedenis, de architectuur en het behoud van het patrimonium.

Daarnaast kan je je ogen uitkijken op de Kunstwerken, archiefdocumenten en zeldzame en niet-gepubliceerde artefacten, veelal afkomstig van culturele instellingen of privécollecties die voor het eerst zijn verzameld.

Verder wordt een visueel nieuwe ervaring in het museum voorzien waarbij bezoekers de grote markt kunnen herbeleven zoals deze eruit zag in de 17de eeuw. Zo krijg je een letterlijk nieuwe kijk op de geschiedenis.

BOEM!!!…. Een kanonskogel komt terecht in het centrum van de stad. De schok is enorm en iets verder brandt een huis uit. De nacht valt, net zoals het as. Het bombardement van 1695 wordt zo geprojecteerd dat het voelt alsof je er werkelijk bij was.

Je staat op het midden van de plein ten tijden van de reconstructie van alle gebouwen. Archeologen, historici en architecten hebben de realisatie van deze virtuele realiteit begeleid om dichter bij de historische waarheid te blijven.

Om ervoor te zorgen dat zowel jong als oud zich amuseert tijdens de expo, heeft het museum een aangepaste versie voor kinderen jonger dan 12. Iedereen krijgt hetzelfde te zien, met evenveel intensiteit, alleen in een iets kortere periode.

Om een zo goed mogelijke virtual reality aanbieding te verkrijgen deed het museum beroep op Eternitease.

Dus als je denkt dat onze hoofdstad geen geheimen meer voor je heeft, dan moet je zeker eens terugkeren naar de grote markt.

Voor meer informatie:

Door Stef Lyskawa