Gepubliceerd op 14 augustus 2019

Het gastronomisch evenement van de BENELUX: ’t Preuvenemint

Delen op

Net over de Nederlandse grens een prachtig evenement dat zowel chique en classy is als een grote bijdrage levert aan het goede doel. ’t Preuvenemint, dat elk jaar plaatsvindt in Maastricht, is al jaren één van de grootste gastronomische evenementen van Nederland en omstreken.

Wat wij met Nederlands-Limburgers gemeen hebben is onze waardering voor lekker eten. Voor Bourgondiërs is er dan ook geen betere plek in Nederland om culinair verwend te worden dan Maastricht. Deze stad was tot 1839 Belgisch gebied, maar hebben we moeten teruggeven na het verdrag van London. Een bezoekje aan deze prachtige stad om even heerlijk te shoppen of lekker te eten moet dus op het lijstje staan van elke levensgenieter.

Om hun reputatie als gastronomische stad vast te houden, wordt elke laatste volledig weekend van augustus ’t Preuvenemint georganiseerd. De naam is afgeleid uit de Maastrichtse dialectwoorden ‘preuve’ (proeven) en ‘evenemint’ (evenement). Vier dagen lang bieden restaurants cateraars en andere smaakmakers uit Maastricht en omstrekenhun eigen creaties aan bezoekers uit het binnen-en buitenland.

Om het evenement nog aantrekkelijker te maken heeft de organisatie 6 sterrenchefs en 2 TV-koks weten te strikken. Daarnaast zijn er ook een boel debutanten. ’t Preuvenemint verwelkomt dit jaar de volgende nieuwe deelnemers: Brasserie Tapijn, Clichée meets Darq, Wout Bru meets Bouchon d’en Face, Sense by Foodtastic.

Daarnaast wordt er voor de zesde keer het PreuveneMeet op de eerste dag georganiseerd. Dit is de perfecte gelegenheid om met zakenrelaties af te spreken terwijl jullie elkaar beter leren kennen en terzelfdertijd kunnen genieten van heerlijke hapjes en drankjes.

Het goede doel dit jaar waar de opbrengsten van ’t Preuvenemint 2019 naartoe gaat, is Stichting Stille Armen Maastricht. Deze vrijwilligersorganisatie helpt gezinnen die het financieel moeilijk hebben en houdt voor hen een reserve aan de kant voor onvoorziene tegenvallers. Daarnaast willen ze ook extra steun bieden aan zij, die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, door iets extra te voorzien tijdens de feestdagen.

Het evenement moet een beleving zijn voor jong en oud. Daarom zal TV-kok Pierre Wind kookworkshops aan kids geven die graag kokkerellen.

Geniet binnenkort van een (letterlijk) heerlijk weekendje weg in het mooie zuiden van Nederland.

Door Stef Lyskawa