Geüpdatet op 4 augustus 2019

Voor vorst, voor vrijheid en voor recht

Delen op

Zondag was een het een speciale dag voor zowel onze koninklijke familie als voor het hele land. Niet alleen werd er de hele dag de nationale feestdag gevierd op verschillende locaties in onze hoofdstad, maar werden ook de helden van de Tweede Wereldoorlog en onze 75 jarige bevrijding herdacht.

Om 10u startte aartsbisschop Jozef De Kesel het gebed om te bidden voor iedereen die ten dienst staat van alle burgers in het land.

Daarnaast sprak de hoogste leider van de katholieke kerk dat hij hoopte dat de burgers samen “zich konden verbinden tot een meer menselijke en broederlijke samenleving, een samenleving gebouwd op respect voor anderen en solidariteit”.

Zoals elk jaar waren er weer honderden prominenten aanwezig, zoals premier Charles Michel en de federale ministers Didier Reynders, Pieter De Crem, Marie-Christine Marghem en voorzitter van de kamer Patrick Dewael.

Niet alleen in de kerk, maar ook errond waren een duizend toeschouwers die een glimp wouden opvangen van de koninklijke familie tijdens het traditionele Te Deum van de nationale feestdag.

Aan het einde van de ceremonie werd de voltallige koninklijke familie hartelijk ontvangen door het publiek met kreten zoals: ‘’lang leve de koning’’. Niet alleen de koning en de koningin vermaakten zich prima, maar ook de kinderen Élisabeth, Éléonore, Gabriel en Emmanuel.

Na de ceremonie was het tijd voor nog meer tradities. De festiviteiten werden verder gezet aan het koninklijk paleis waar de militaire parade voorbijkwam.

Voordat de parade van start ging werd onze vorst ontvangen door minister van Defensie Didier Reynders, minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem en het hoofd van het leger Marc Compernol op het Shumanplein.

Na het begroeten van de troepen, sloot de koning zich aan bij de rest van het vorstenhuis op de tribune. De parade werd ingeleid door de soldaten te voet, de veteranen, de marine en de rest van de parade.

Rond het park van Brussel ontmoetten de koning en de koningin een aantal verengingen die ze steunden.

We waren verheugd om te zien dat niet alleen het volk, maar ook de koninklijke familie zich vermaakten.

Door Stef Lyskawa