Gepubliceerd op 23 juni 2020

De zware tocht naar faam van Marilyn Monroe

Delen op

Als iemand wist hoe moeilijk het kon zijn om aan de top te geraken, dan was het Hollywood icoon Marilyn Monroe wel. Onderweg waren er niet alleen ups, maar ook veel downs. Maar dankzij haar harde werk heeft ze ervoor gezorgd dat ze voor eeuwig in de geschiedenisboeken zal staan.

Marilyn Monroe is de artiestennaam van Norma Jean Mortenson. Haar moeder Gladys Pearl Baker beviel in 1926 als alleenstaande moeder. Uiteindelijk veranderde ze haar naam nadat de casting director van 20th Century Fox, Bob Lyon, haar had aangeraden voor iets kleurijkers te gaan dan Norma. De achternaam Monroe was tevens de meisjesnaam van haar moeder.

In 1944 mocht Marilyn een eerste keer plaatsnemen voor de lens. Daniel Conover was een Amerikaanse fotograaf die haar talent ontdekte en was aangesteld voor de First Picture Motion Unit van de Amerikaanse luchtmacht om propaganda foto’s te maken tijdens WOII.

Omdat ze toekomst zag als model besloot ze haar job in de munitiefabriek van Radioplane te verlaten. In 1945 wordt ze aangenomen bij Blue Book Model Agency en neemt ze haar gekend look aan met blond stijl haar.

Haar eerste opdrachten als model, waren voornamelijk pin-up foto’s. Dankzij hard werk en toewijding mocht ze 33 keer de cover bekleden van verschillende magazines zoals US Camera en Pageant.

1946 ging het snel voor Marilyn Monroe toen ze een contract voor 6 maanden kreeg aangeboden bij 20th Century Fox.

Hoewel ze onder contract lag heeft ze in deze periode nooit in één film gespeeld. Toch deed ze niets anders dan kei hard werken in de studio en probeerde ze zowel haar acteren, dansen als zingen te verbeteren.

Opnieuw was het haar werklust die opviel bij de studiobazen. Stilletjes aan mocht ze opdraven in kleine filmrollen. Daarnaast stelde een executive-producer van Fox stelde voor dat LIFE-fotograaf Ed Clark foto’s maakt van Marilyn om haar portfolio uit te breiden.

Deze foto’s zouden bijdragen tot de populariteit van de tot dan nog onbekende Marilyn Monroe.

De foto’s die iedereen van haar kent als sekssymbool zijn allemaal aan de hand van Ed. Toch wil dit niet zeggen dat alles vanaf het begin van een leien dakje ging.

De eerste reeks foto’s die Clark naar LIFE magazine stuurde kregen niet het verwachte antwoord.

In eerste instantie werden de foto’s afgewezen en naar eigen zeggen kreeg Ed een zeer hard respons terug van het magazine.

Toch zou het geluk keren en zou ze de volgende jaren maar liefst zes keer de cover bekleden. Bovendien werd er voor de vroegtijdige dood van Ed Clark een hommage aan hem gewijd. Hierin zaten zelfs een deel van de eerste reeks foto’s die hij naar het magazine had gestuurd.

Hoewel haar carrière indrukwekkend rooskleurig lijkt, was haar persoonlijk leven absoluut het tegenovergestelde. Ze groeide op in een verscheurd gezin, bij een verslaafde moeder. Daarnaast zorgde haar laag zelfbeeld voor huwelijksproblemen, kon ze geen kinderen krijgen en moest ook zij vechten tegen verslavingen.

Ook al is ze niet meer bij ons, haar foto’s zullen voor altijd ons er aan herinneren wat voor buitengewone vrouw zij was.

Door Stef Lyskawa