Gepubliceerd op 9 juli 2019

Novak Djokovic, de Servische beer

Delen op

Het heeft een lange tijd geduurd voordat er sprake was van concurrentie was bij de Nadal en Federer. Tot in 2003 er een nieuwe naam bij de profs op het tennisveld verscheen waarvan iedereen onder de indruk was. Vanaf dat moment heeft Novak Djokovic een indrukwekkend parcour afgelegd.

De Serviër groeide op bij zijn ouders in Belgrado. Zijn familie hadden verschillende restaurants in hun bezit, maar al op vier jarige leeftijd viel op hoe goed Novak met een racket overweg kon. Na jaren van hard labeur mocht hij eindelijk aantreden bij de profs. Een jaar na zijn eerste optreden, staat hij al in de halve finale van de Australian Open Junior.

Op enkele jaren tijd stijgt Djokovic aanzienlijk op de ranglijst van het mannentennis. In 2006 rolt zijn naam vaker over de tongen, mede dankzij het behalen van de kwartfinale, waar hij het onderspit moet delven tegen Nadal. Uiteindelijk zal het jaar afsluiten als 16de op ATP-lijst.

Het gaat hard voor de Serviër. In 2008 mag hij de bronzen medaille in ontvangst nemen op de olympische spelen en wint hij in 2010 de Davis Cup met het nationale team.

Vanaf 2011 is Novak Djokovic de absolute top. Hij zal vanaf dan maar liefst vijf keer als eerste eindigen op de ranglijst. Daarnaast haalt hij ook twee keer een Small Slam. Dit wil zeggen dat een tennisser drie van de vier Grand Slam titels op zijn naam mag zetten.

Bovendien wordt hij elk jaar dat hij als nummer 1 eindigt verkozen tot beste mannelijke speler. Alle weken dat hij de ATP-lijst aanvoerde komt samen op 257. Er zijn in de geschiedenis van het tennis maar vier spelers die het beter deden.

Samen met Nadal, Federer en Murray wordt hij bestempeld als één van de grote vier, met 74 singles-titels, waaronder 15 Grand Slam-toernooien, 5 Masters en 33 Masters 1000 op zijn palmares.

In 2015 bereikt hij zijn absolute hoogtepunt met elf titels en een record van 83 overwinningen voor 6 verliezen. Dat seizoen wordt gezien als één van de beste in de geschiedenis van het mensentennis samen met die van Rod Laver in 1969 en Roger Federer in 2006.

In 2016 ging hij gewoon op zijn elan verder met de titel op Wimbledon en zijn eerste Roland Garros. Zo wordt hij de eerste speler tijdens het ‘’Open tijdperk’’ die zes opeenvolgende Grand Slams wint: Wimbledon 2015, US Open 2015, Masters 2015, Australian Open 2016, Roland Garros 2016.

Bovendien is hij de eerste speler sinds Rod Laver die ook het opeenvolgende jaar de bekers van de Grand Slams in de lucht mag steken. Daarom kwamen journalisten met de bijnamen: Djoko Slam of Nole Slam.

In 2018 mochten ook de Masters in Cincinnati op zijn palmares worden bijgeschreven. Door deze winst kwam er nog een record op zijn naam, namelijk die van enige speler in de tennisgeschiedenis die alle 9 singles-toernooien won.

Doordat Djokovic alle grote toernooien al op zijn naam heeft staan wordt hij gezien als één van de meest complete spelers van het moment. Helaas mist enkel nog een gouden medaille op de Olympische Spelen.

Na twee jaar getekend te zijn geweest door blessures en sterke dalingen op de wereldranglijst, lijkt Novak helemaal terug te zijn. Zijn grote comeback kwam er in 2018 met zijn titels op Wimbledon en de US Open. Het volgende jaar begon zeker zo goed met de overwinning van de Australian Open waar hij Nadal in drie sets versloeg. Zijn teller staat nu op 15 Grand Slam-overwinningen waarmee hij het totaal van Pete Sampras overtreft.

Met drie keer drie Grand Slam overwinningen op rij heeft Novak Djokovic zich onmisbaar gemaakt in de geschiedenisboeken.

Dit bericht bekijken op Instagram

?? #TeamDjokovic #NoleFam

Een bericht gedeeld door Novak Djokovic (@djokernole) op

Daar komt ook nog eens bij dat hij de enige speler is die zeven keer de Australian Open heeft gewonnen, waardoor hij alleen recordhouder is van dit toernooi.

Daanraast heeft Djokovic ook privé zijn schaapjes op het droge. In 2014 trouwde hij met zijn vriendin Jelena Ristic. In oktober 2014 krijgen ze hun eerste kind, Stefán, en in 2017 komt daar nog een meisje, Tara bij.

Met recht en rede heeft iedereen dus schrik van dit tennismonster. Nadal en Federer zullen moeten opletten dat ook hun records niet sneuvelen.

Door Stef Lyskawa