Geüpdatet op 21 januari 2020

Gentleman van de week: Patrick Dempsey

Delen op

Patrick Dempsy is niet alleen een “McDreamy” in Grey’s Anatomy, maar ook in het echte leven. De Amerikaanse acteur is niet alleen te vinden als regisseur, maar is na zijn passage in de populaire doktersserie vaker te vinden in zijn auto als racepiloot.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

The island of Sylt is amazing. So beautiful. #porsche_auf_sylt styled by @nina.clare @tagheuer

Een bericht gedeeld door Patrick Dempsey (@patrickdempsey) op

Geboren op 13 januari 1966 in Lewiston, Maine, is Patrick Dempsey het jongste kind van een typisch Amerikaans, bescheiden middenklasse gezin. Zijn vader was een verzekeringsmakelaar en zijn moeder een secretaresse. Op school had de jonge Dempsey het echter moeilijk door zijn dyslexie waardoor hij op vroege leeftijd de schoolbanken verliet.

Het leven zonder diploma was niet zo simpel en dus ging Patrick op zoek naar verschillende manieren om toch geld in het laadje te krijgen. Zo probeerde hij het eerst als goochelaar en jongleur. Daarnaast probeerde hij het als skiër, waar hij iets meer succes in had. Uiteindelijk schopte hij het zelfs tot slalomkampioen van Maine. Ten slotte richtte hij zich op een carrière als komiek en ging hij op tournee de Brighton Beach Memoirs band.

Vanaf 1985 was zijn acteer carrière vertrokken. Na zijn debuut in Tutti Frutti speelde hij vervolgens in Love Can not Buy, Loverboy, Bank Robber, J.F.K., Hot Day to L.A .. en Fashion Victim. Dankzij deze rollen won hij de Young Artist Award.

Naast acteren heeft Dempsey altijd een grote liefde gehad voor snelle auto’s en de autosport. Daarom besloot hij om deel te nemen aan verscheidene races. Sinds 2002 is hij zelfs eigenaar van een raceteam: Dempsey Racing.

Elk jaar neemt hij deel aan de 24 uur van Mans om fondsen te verwerven voor het Seattle Children’s Hospital en de Franse vereniging Mécénat Chirurgie Cardiaque.

Het grote publiek kent hem vooral als Derek Shepard uit Grey’s Anatomy. Een rol die hij vertolkte van 2005 tot en met 2015. Met deze rol won hij in 2007 en 2008 de prijs van beste acteur tijdens de People’s choice awards.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Plot twists are great. Teaming with @cignatogether to get you to your annual check-up? Even better. #GoKnowTakeControl #ad

Een bericht gedeeld door Patrick Dempsey (@patrickdempsey) op

In 2007 mocht hij naast Amy Adams spelen in de Disney klassieker Enchanted.

Omdat Dempsey al heel snel tot publiekslieveling werd uitgeroepen, werd hij ingeschakeld om te poseren voor luxemerken. In 2008 mocht hij dan ook opnieuw een People’s Choise Award in ontvangst nemen. Dit keer voor zijn rol in de romantische komedie Made of Honor.

In 2009 zette Patrick Dempsey zijn carrière voort in de modewereld en werd hij het gezicht van L’Oreal.

Een jaar later is hij te zien in de feelgood film Valentines Day, waar ook zijn Grey’s Anatomy collega Eric Dane een rol in vertolkt.

Hoewel Dempsey zijn talent buiten kijf staat, heeft hij niet enkel succes gekend. In 2011 speelde hij in de actiekomedie Hold-Up wat een boxoffice flop was. Daarnaast werd hij in 2012 genomineerd voor een Razzie voor slechtste acteur in een bijrol voor zijn vertolking in Transformers 3.

Na vele meningsverschillen met Shonda Rhimes, de executive producer van zowel Grey’s Anatomy als een hoop andere ABC series werd zijn contract niet verlengd. In 2015 moesten de fans van de serie afscheid nemen van het personage Derek Shepard. Ironisch genoeg werd net dat jaar opnieuw Patrick Dempsey opnieuw beloond met een People’s Choice Award voor beste acteur in een dramaserie.

Lang moest hij echter niet wachten op nieuwe aanbiedingen. In 2016 vervoegde hij opnieuw Renée Zellweger in het derde deel van The Bridget Jones films. Bovendien speelde hij in 2017 de hoofdrol in de miniserie The Truth About The Harry Quebert Affair.

Dempsey trouwde een eerste keer op 21 jarige leeftijd met Rocky Parker. Het koppel ging hun eigen weg in 1994.

Vijf jaar later trouwde hij opnieuw met de kapster Jill Fink waar hij drie kinderen mee heeft: een dochter Tallulah Fyfe en een tweeling, Sullivan Patrick en Darby Galen.

Rond dezelfde tijd dat Dempsey zijn job verloor bij Grey’s Anatomy zag het er naar uit dat het koppel uit elkaar zou gaan. Fink had de scheiding aangevraagd vanwege onverenigbare verschillen. Na een jaar werd procedure toch stopgezet.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

This spot 19 years ago , today !

Een bericht gedeeld door Patrick Dempsey (@patrickdempsey) op

Belachelijk charmant, ongelooflijk knap en bijzonder talentvol. We zullen het nooit beu zijn om hem op het scherm te zien.

Door Stef Lyskawa