Geüpdatet op 24 juni 2020

De grootste kaskrakers in de filmgeschiedenis

Delen op

Exact tien jaar geleden heeft het boxofficerecord stand gehouden. Maar het is een kwestie van tijd voordat deze sneuvelt door Avengers Endgame. De superheldensaga van MARVEL brak alle mogelijke records. Wat deze film bereikt heeft is bijzonder spectaculair, maar niet ongezien. Hieronder vind u een lijstje van  die hem voorgingen in het verbreken van filmrecords.

Gone with the wind
Een reden waarom de laatste jaren steeds meer films de kaap van 1 miljard halen is te wijten aan de duurdere bioscooptickets. Op boxofficemojo.com kun je de opbrengsten van de films kijken waarbij er rekening wordt gehouden met de inflatie. In dat geval zou Gone With The Wind na meer dan 80 jaar nog steeds de meest bezochte film allertijden zijn.

Star Wars
In 1977 ging voor veel mensen een nieuwe wereld open. De meest indrukwekkende sciencefiction epos zorgde voor een ongeziene drukte in de cinema. George Lucas kreeg daarom de toestemming om nog twee extra films te maken. Veertig jaar later zijn er 8 films in de Skywalker Saga verschenen en twee spin-offs. Dan te bedenken dat alles begon met een lowbudgetfilm van 11 miljoen.

ET
Voordat ET uitkwam, bereikte Stieven Spielberg al een uitzonderlijk succes met Jaws. Het woord blockbuster ontstond nadat mensen in ontzettend lange rijen aan het wachten waren. Een paar jaar later brak een van ’s werelds meest succesvolle potten met de schattige alien ET. Net zoals Star Wars koste de film een peulschil in vergelijking met de opbrengst. De film bracht dan ook maar liefst 79 keer meer op.

Jurrasic park
De tweede van Spielberg in deze lijst en bovendien de eerste film die meer dan in miljard opbracht. Opnieuw was de stormloop voor deze film te wijten aan de technologie die in deze film werd gebruikt. De bewegende dieren werden met de computer in beweging gebracht, waardoor ze er levensecht uitzagen.

Titanic
Wanneer je de lijst met meest verdiende films van de afgelopen jaren bekijkt is het verwonderlijk dat een film als Titanic zo hoog in de boxoffice lijsten zo hoog scoort. Normaal gezien zijn romantische films niet zo populair bij het grote publiek en moeten ze plaats maken voor de spannende avonturenfilms. Maar James Camerons film is zo beklijvend dat het zijn plaats zeker niet gestolen heeft.

Avatar
Sinds de release van Titanic was er geen film die de kaap van 2 miljard haalde. In 2009 bracht Avatar hier echter verandering in. Niet het verhaal liep over de tongen, maar de ongelooflijke visuele effecten zorgden ervoor dat iedereen deze film op het grote scherm wou zien. Daarnaast droeg Avatar bij tot de herwaardering van 3D. Tot op heden is het nog steeds de meest verdiende film met een opbrengst van 2.7 miljard dollar.

Star Wars: The Force Awakens
Nadat Lucasfilm aan Disney werd verkocht, hoorden filmjournalisten al snel geruchten dat er gewerkt werd aan een trilogie met de originele cast. Toen de trailer van Star Wars: The Force Awakens was heel de wereld opgewonden. De cijfers op youtube werden verpulverd en even later sneuvelden de Amerikaanse boxoffice, waar het tot op de dag van vandaag nog steeds eenzaam aan de top staat.

Mocht het Avengers Endgame niet lukken om toch het record te verbreken dan zullen er met de nieuwe Star wars, het vervolg op Frozen, Toy Story en Avatar nog andere opportuniteiten volgen om de originele Avatar van de troon te stoten.

Door Stef Lyskawa