Gepubliceerd op 9 mei 2019

De vloek van de Porsche 550 Spyder

Delen op

Wellicht heeft het tragische lot van James Dean bijgedragen tot de mythe. Op het toppunt van zijn roem kwam de jonge acteur, op amper 24-jarige leeftijd, om het leven achter het stuur van zijn Porsche 550 Spyder die hij ‘Little Bastard’ gedoopt had. Sindsdien is de beroemde wagen onderhevig aan veel bijgeloof. Naar verluidt zou het model zelfs vervloekt zijn.

James Dean zou het slachtoffer geworden zijn van een vervloeking door Maila Nurmi tijdens de opnames van ‘Rebel Without a Cause’. Dean ontkende in de pers elke vorm van romance tussen hem en de actrice. Gekwetst en vernederd zou ze daarop de acteur en zijn auto vervloekt hebben.

Hoewel het helemaal niet bewezen is dat dit verhaal klopt, kwamen later verschillende acteurs die tijdens de opnames aanwezig waren, op gewelddadige wijze om het leven. De eerste was zoals gezegd James Dean, die op zijn 24ste verongelukte met zijn auto. Nathalie Wood verdronk op haar 43ste. Salvatore Mineo werd op 37-jarige leeftijd thuis vermoord en Nick Adams stierf op zijn 36ste aan een overdosis.

Daarmee was de vloek echter nog niet uitgewerkt. Een zekere Georges Barris kocht het wrak van de Porsche 550 Spyder. Surfend op de James Dean mania was hij van plan om de onderdelen te verkopen aan fans. Maar dat was buiten de vloek gerekend: de chauffeur die de wagen moest afladen, werd erdoor verpletterd doordat de takelkabel brak.

Ondanks dit incident ontmantelde Georges Barris de Porsche en verkocht de onderdelen voor veel geld. Maar zelfs elk stuk afzonderlijk bleek vervloekt.

Twee dokters met een voorliefde voor autoraces werden ook het slachtoffer van de vloek, de ene omdat hij de motor kocht, de andere vanwege de transmissie. Eerstgenoemde kwam om het leven nadat hij tijdens een wedstrijd tegen een boom geknald was, laatstgenoemde kwam na een ongeval in een rolstoel terecht.

De banden – die in uitstekende staat waren – werden doorverkocht aan een jongeman. Twee ervan ontploften tegelijk en veroorzaakten een ongeval, waardoor de ongelukkige bestuurder meerdere weken in het ziekenhuis lag.

Toen hij merkte hoeveel schade de vloek berokkende, besloot Georges Barris om geen onderdelen van de wagen meer te verkopen. Hij gaf de California Highway Patrol de toelating om het wrak bij wijze van verkeerspreventie te exposeren.

Daarop brak er een onverklaarbare brand uit in de opslagplaats waar het wrak stond. Alles brandde af, met uitzondering van de Porsche 550 Spyder.

Tijdens een presentatie gleed de motorkap van de ophangende auto en kwam terecht op een 15-jarige jongen. Ironie van het lot, dat ongeval gebeurde op 30 september… de overlijdensdag van James Dean.

Onderweg naar een expo in Salinas sloeg de vloek die op de Porsche 550 Spyder rustte nogmaals toe. De aanhangwagen die het wrak vervoerde, geraakte betrokken bij een verkeersongeval. De bestuurder die nochtans ongedeerd was gebleven, kwam alsnog om het leven, toen de Porsche loskwam en hem verpletterde.

In 1958 kwam de wagen bij een tentoonstelling in New Orleans nogmaals los en viel, maar voor een keer vielen er geen gewonden.

Georges Barris besloot in 1960 om het vervloekte wrak te doen verdwijnen. Hij stuurde het naar het autokerkhof in de buurt van Miami, maar de Porsche 550 Spyder kwam er nooit aan. De legende wil dat de opligger leeg aankwam.

Sindsdien is het wrak van de Porsche 550 Spyder van James Dean onvindbaar… hoewel er regelmatig geruchten opduiken dat hij zou zijn gevonden.

 

Door Riffont Natacha