Geüpdatet op 23 april 2019

Villa Empain: genieten van kunst, cultuur en het goede leven

Delen op

Nog niet in de Villa Empain aan de statige Franklin Rooseveltlaan geweest? Dan is nu beslist het geschikte moment. Momenteel combineert het opulente art-deco gebouw niet alleen twee prestigieuze expo’s, er worden ook diverse leuke activiteiten georganiseerd. Bovendien kunt u er tijdelijk (gezond) lunchen in een weelderig kader.

Kunstliefhebbers zijn ongetwijfeld vertrouwd met de Villa Empain, die de architect Michel Polak in 1931 ontwierp in opdracht van de jonge industrieel Louis-Jean Empain. Sinds 2007 is het architecturale pareltje eigendom van de Boghossianstichting die geregeld prestigieuze tentoonstellingen organiseert in dit ronduit schitterende kader.

Sinds eind maart nodigt ‘Flamboyant – Een levensstijl in de jaren ‘30’, gecureerd door Louma Salame die de dagelijkse leiding van de Stichting voor haar rekening neemt, bezoekers uit voor een kennismaking met de woning van een fictieve verzamelaar uit de jaren twintig en dertig.

De kunstwerken – schilderijen, beelden en meubels – zijn niet van de eerste de beste, met stukken van internationale artiesten als Wassily Kandinsky, Henri Matisse, Joan Miró en zelfs Francis Picabia. Uit eigen land ontdekt u werken van René Magritte, Victor Servranckx, Léon Spilliaert en Edgard Tytgat, om er maar een paar te noemen.

In het kader van de tentoonstelling wordt er een cursus georganiseerd die dansliefhebbers laat kennismaken met dansstijlen die hun stempel hebben gedrukt op de jaren 1920 en de decennia erna. Van charleston tot lindy hop, met jazz roots toe: vintage ten top dus. De lessen worden gegeven door Easy Swing, een dansschool die de belangrijkste dansstijlen uit de jaren 1920, 1930 en 1940 wil promoten. En zeg nu zelf, dit is toch het perfecte kader om stijlvol de benen uit te slaan?

Goed om te weten:

  • Maak van uw bezoek aan de Villa Empain gebruik om te genieten van een lunch of een drink in het voormalige privé-salon van Baron Empain. Tot 24 augustus nemen de culinaire wonderboys van Tero immers hun intrek in het Café van de Villa. Op het menu staan lokale en exotische gerechten, bereid met verse biologische seizoensproducten.

  • Naast de art-deco expo loopt er in de Villa Empain momenteel ook een zeer interessante retrospectieve over Heliopolis, de stad op 10km van Caïro die aan de vooravond van de twintigste eeuw uit het niets geschapen werd door vader Edouard Empain. Vandaag is de ooit zo groene en luxueuze buitenwijk opgegaan in de rest van de Egyptische hoofdstad, maar haar verhaal blijft fascineren. Stof genoeg voor een namiddagje (kunst)geschiedenis in een prachtig kader.

Praktisch:
BOGHOSSIANSTICHTING – VILLA EMPAIN, Centrum voor kunst en dialoog tussen de oosterse en westerse culturen. Franklin Rooseveltlaan 67 – 1050 Brussel. Open van dinsdag tot zondag, van 11 tot 18 uur.

https://www.villaempain.com/nl/